d
logo


JAUME I, les primeres memòries d’un rei, les cròniques medievals

El rei Jaume I el Conqueridor (1208-1276) és una figura cabdal de la història dels Països Catalans. Juntament amb el seu contemporani Ramon Llull són dos extraordinaris representants culturals dels segle XIII català, autors originals i irrepetibles que ens parlen des del cor, des del segle d’or de l’Edat Mitjana.

Jaume I és autor d’una crònica o "Llibre dels fets" del seu regnat, un text originalíssim dictat personalment pel mateix rei, cosa que el converteix en un llibre insòlit entre els textos de l’Europa del seu temps que se li podrien comparar. Són les autentiques memòries autobiogràfiques d’un monarca medieval, les primeres en el seu gènere.

Al llarg del documental, els historiadors Josep Maria Ainaud, Antoni Pladevall i Jaume Sobrequés ens acosten la figura imponent del rei Jaume I, en el context històric i cultural en què va viure, mentre que els medievalistes i filòlegs Lola Badia, Albert Hauf, Josep Maria Pujol i Joan Veny ens ajuden a copsar els valors lingüístics i literaris del "Llibre dels fets", obra cabdal per a la historia de la llengua catalana.

FITXA TÈCNICA

Col·lecció: VIURE I ESCRIURE. Els grans noms de la literatura catalana (segles XII al XVIII)
Direcció literària: Joan Perera
Direcció artística: Joan Cruspinera
Guió: Jordi Bruguera
Realització: Josep Oller i Varela
Música: Andreu Rosselló
Durada: 40 minuts
Any: 1997


Fundació Videoteca dels Països Catalans
València 523-525, Ecala Dta. 1er B, 08013 Barcelona
email: fundaciovideotecappcc@lavideoteca.cat
T. 931623601 M. 678336322
 
Crèdits